pondělí 17. května 2010

Garáž I

Mít nějaké venkovní úložené prostory, dát kam auto - garážové stání je nutností. Stoupání na pozemku je slušné, jen na výsek garáže padlo přes 10 tater.
Ještě vloni na podzim jsem se pustil do zdění - 2 stěny budou otevřené, 2 (ve svahu) vyzděné. Boxy vlevo jsou úložné, budou také zastřešeny, ale vegetací a splynou s terénem. Zadní stěnu k lesu se mi nechtělo už vybetonovávat plnou do výšky, proto ty komínky spojené pozednicovým trámem.
Na stěny jsou mimochodem použity tvárnice ztraceného bednění 15tky,vše samozřejmě proarmováno. Základový pas je 40cm hluboký, vespod štěrk.

Příště se podíváme na konstrukci střechy.


14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Pavle,
také stavíme z bedniček. Už máme základovou desku. Jen se chceme informovat, zda máte pod sádrokartony rastrové příčky nebo zda máte sádrokarton přímo na bedničkách? Moc díky předem za odpověď Denisa

Peter Zaorálek řekl(a)...

Ahoj Deniso, v našem případě borci dávali sádrokarton na rastr (dá-li se tomu tak říkat) z pruhů sádrokartonu. Tam kde bedna měla dno, tak dávali desku přímo. Náš nezávislý dozor mi říkal, že viděl kotvení SDK desek na dřevěný rošt a dokonce lepení SDK desek na lepidlo (na stěnách kde je dno bedny).

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
mocí díky za informace. Jestli Ti to nebude vadit, tak bysme se s Tebou /jakou zkušeným bedýnkářem/ občas na něčem poradili:). A jak prosím Tě ty stěny vypadají dnes? Netrhá se to někde? Bojíme se, že když budou bedýnky pracovat, sádrokarton se hne. Máte tedy šířku příčku 16 cm, dle projektu? Budeme objednávat dveře, tak si nějak nejsme jistí. Ještě se prosím chci zeptat, jestli mate nahoře pod střechou úložný prostor a jestli ano, tak jak dobře je využitelný. A jak je to s hlukem, předpokládám, že je v celém domě vše slyšet, že? Moc díky za odpověď Denisa

Peter Zaorálek řekl(a)...

Dotazy nevadí, od toho tento blog je. Stěny jsou vcelku v pořádku. Trhlinky se najdou na pár místech, ale nic tragickýho. Bedny stěny šířka 16, SDK příčky 10 cm, čili futra standard bez příplatku. Dveře bych instaloval až po položení krytiny.
Úložný prostor na půdě samozřejmě je, prostor ale není pochozí (chce si to z pár prken udělat pochozí). Hlučnost - v pořádku, snad jen sprcha sousedí přímo s pokojem dcery a to nebyl dobrý nápad (umístit jinam nebo lépe odizolovat vedení vody).

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
jsi skvělý, že odepisuješ. Máte podlahové topení nebo radiátory? A jaký máte celkový dojem z bydlení? Šli byste do tohoto domku opět? Je něco co Vám vyloženě vadí? Moc díky Denisa

Peter Zaorálek řekl(a)...

Máme klasické radiátory s elektrokotlem. Dojmy v pohodě, šli bychom do toho určitě znova. Vyloženě nic nevadí, možná bychom z užívání pár příček sem tam posunuli, ale určitě bychom sprchu v koupelně neusadili ke stěně, která sousedí s pokojem dcery-tekoucí voda je přes příčku slyšet (nebo dát dvojitý sádrokarton a odizolovat uchycení vody ve stěně).

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Pavle, chtěla bych se ješte zeptat, zda máte podbití natřeno klasickou barvou nebo bílou lazurou? My už máme také natřeno, ale lazurou a stále se nám to zdá málo bílé.
Díky Denisa

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Pavle, ještě by nás prosím zajímalo, jak je to s uchycením různých věcí na fasádu /např. zakrytí vchodu, venkovní světla../. Muselo se s tím počítat dopředu a je na to tudíž nějaká příprava? Kolik prosím máte venkovní zateplení? V základu bylo 10 cm, my dáváme 14 cm a už s tím máme problém, chtěli bychom kousek domu mít obležený kamenným obkladem, ale bylo nám řečeno, že to nejde:(.
Díky za odpověď Denisa

Peter Zaorálek řekl(a)...

Deniso, u nás je to bílou akryl.barvou, čili bílá je opravdu bílá.Není nic jednodušího než to pak přetřít válečkem.
Jinak zateplení máme 12cm a s předměty na fasádě - světla jsou v pohodě, jde to na hmoždinku, ale třeba máme samonosnou stříšku nad vchodem a ta se musí opírat o bedny, nikoli o fasádu. Udělal jsem to jednoduše-udělal díru o průměru 2cm ve fasádě, vložil na tloušťku fasády kovovou trubku a stříšku přišrouboval přes ní dlouhým šroubem do bedny.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,díky za info. Prosím Tě jak Vám kotvili venkovní zateplení? Lepili to a potom šroubovali speciálními hmoždinkami nebo jen šroubovali? A kolik dávali vrstev perlinky. TAdy s tím máme pořád problémy, že nám nechtějí povolit kamenný obklad. Díky Denisa

Peter Zaorálek řekl(a)...

Ano, u nás klasicky vruty s talířovou podložkou na upevnění fasádní vaty. Perlinka - netuším už kolik vrstev.

Stavař Pepa řekl(a)...

Pokud hledáte inspiraci, jak postavit garáž, doporučuji navštívit tuto stránku:

Stavba malé garáže svépomocí z Porothermu

obsahuje hodně tipů, na co pamatovat při stavbě malé garáže z porothermu ;)

michal řekl(a)...

Dneska už bych garáž taky stavěl jinak. Abych tam měl dostatek prostoru a vešlo se mi tam více než jeden úzký regál. Ale co už, nedá se svítit. Zase mám výhodu toho, že mám dům částečně podsklepený a mám tam takovou malou dílnu lomeno trucovnu, do které se občas chodím zašít, když už mě štve manželka. :)

Marta řekl(a)...

Jak na to tak koukám tak teda sehnat dnes někde za rozumný peníz vrata není asi vůbec nic jednoduchého. Ono teď hodně věcí skutečně vylezlo nahoru. Člověk ani neví jak a nechá prostě v potravinách šest tisíc. Jen to šmikne.