středa 3. prosince 2008

Aktualizace -jímka

S aktualizacemi je to čím dál horší, omluvte tedy nepravidelnost. Hodně jste se ptali jak jsme vyřešili jímku - z baráku sice vede kanalizační větev na napojení do kanalizace v přístupové cestě, ale ta je slepá (napojení na obecní kanalizaci má neurčitý termín). Proto padla volba na jímku, původně plastovou, ale jelikož jsme trvali na tom aby byla pojezdová (autem), pustili jsme se do stavby vlastní jímky ze ztraceného bednění. Vcelku rychle to šlo od ruky, jedna fáze ale chybí - zaspárovat mezery, aplikovat hydroizolaci a ideálně dovnitř vlepit parotěsku. Vzhledem k počasí k tomu již nedojde, ale kolaudovat je třeba. Do jímky jsme tedy vložili 3 kubíkové nádrže a spojil je, atest netěsnosti (na obrázku, laserové měřidlo hlídající výšku hladiny) proběhl na jedničku. Mimochodem normou tolerovaná ztráta při tomto měření je: na 3,6 m3 vody možno ztratit 1 litr za 1 hodinu. Jelikož jsou nádrže z potravinářství a spojeny tlakovými hadicemi, neuniká samozřejmě nic. Na jaře (po kolaudaci) nádrže vyhodíme a provedeme hydroizolaci.

Další fotka - dešťová voda je provizorně z okapu svedena do dalších dvou propojených kubíkovek. Od nich jde do baráku zvláštní okruh (tlakuje vodárna) na splachování WC.
Zbývající foto už jen stav k včerejšímu dni.

Co nám už chybí k předávačce - vyměnit prasklé sklo ve fr. dveřích (chyba při instalaci), trochu poladit elektriku (špatná hodnota jističe) a vodoinstalaci (jedno šroubení a vyměnit ventil u bojleru). Všehovšudy práce na 1-2 hodiny. V minulých den se ze strany dodavatele pracovalo na okapových svodech, včera hoši upravili trochu lajdácky uloženou vatu ve stropě (tepelné mosty->plíseň na několika místech). I při dobře zaizolovaném domě můžete totiž ztratit 30% špatně ošetřenými tepelnými mosty. Chystáme objednávku termosnímků domu, nechte se překvapit jako my jak kvalitně je vše provedeno. Jen pro připomenutí - ve stěnách 22cm izolace, strop 26cm, podlaha 10cm.

Na některých fotkách jste mohli vidět i sousední dřevostavbu (systém 2by4 lepenými vazníky a záklopem z OSB, venkovní fasáda polystyren=difuzně uzavřená stavba). Začali stavět začátkem srpna, tento týden je předávačka. Neměli jsme se vsázet, že budeme mít předáno dřív:-(



3 komentáře:

Martin řekl(a)...

Zdravím všechny stavebníky, nevím zda autoři tohoto blogu při výběru jímky brali do úvahy i možnost instalace již hotové betonové jímky (např. http://www.ekomonthavel.cz/). Je to určitě méně pracné a myslím, že i s dopravou to vyjde finančně srovnatelně. Dovezou vám pak takový hotový betonový kvádr i s atestem těsnosti, který stačí usadit do připravené jámy na pískový podklad, připojit k domu a zasypat.

Peter Zaorálek řekl(a)...

Ano je to dobrá alternativa. Tato zhruba 8m3 jímka se dá pořídit kolem 30tisíc+doprava a montáž, plastová méně, ale nutno betonáže desky i kolem. My jsme se rozhodli pro atypické řešení vzhledem k tomu, že kolem jímky bychom museli dělat plot - ztracené bednění.Takto jsme vlastně ušetřili 2 stěny. Každopádně práce svépomocí vychází materiálově na 12tis. Kč+2 dny práce.

septik řekl(a)...

Vypadá to dobře, teď nás čeká něco podobné, tak si sháním informace. Ale zatím to vypadá spíš na septik.