úterý 10. února 2009

Energie - tepelné ztráty, termosnímky

Když jsme se před rokem přemýšleli o technických parametrech našeho domku, řídili jsme se heslem, že nejlépe investovaná koruna je ta, která nám ušetří na energiích při provozu domu. Nepřemýšleli jsme tedy nad záležitostmi typu "venkovní žaluzie, podlahové vytápění v koupelně, centrální vysavač" apod. - jsou to zbytečnosti, nicméně mohou vám zpříjemnit bydlení. Veškeré rezervy rozpočtu jsme raději investovali do lepšího zateplení (strop 26 cm, podlaha 10 cm, stěny 22 cm, okna trojskla v půlce domu).
Při takto nadimenzovaných izolacích jsme předpokládali, že nás topná sezona vyjde tak na 15tis. korun. (topení je pouze elektrické, kotel 6kw). Letošní leden byl teplotami extrémní, na elektroměru jsme natočili 1700 kWh, tj. zhruba 3400 Kč. To je částka za celý provoz domu (není plyn či jiný zdroj). Předpokládáme-li z této částky 20% na ohřev vody, dalších 20% na provoz domu (myčka,pračka,sušička,vaření, světla apod.), vychází nám na topení 2160 Kč měsíčně. Únor je nyní teplejší, třetina měsíce je pryč a 400 kWh, tj. 800 Kč jsme projeli, na topení připadne cca 480 Kč.
Musíme ještě upřesnit, nevytápíme dětské pokoje (25% plochy domu), teplota je nastavena na 22 stupňů, vytápěná plocha 75m2. Dále jsou zde rezervy - vata poskládaná ve stropě není zrovna precizně srovnaná, francouzská okna jsou stále ve dvousklech (čeká se od října na výměnu).

Termosnímky
Od RWE jsme si nechali udělat termosnímky domu, které nám měly odhalit slabá místa. Pojďme se podívat konkrétněji.

Na následujícím snímku východní stěny vidíme větší úniky v horní části oken, usazení rámu je v pořádku, stejně jako fasáda.


Zde akorát větší (stále v normě) únik mezi rámem otevíraného okna a pevným rámem, dole můžete pozorovat únik mezi soklovým obkladem z EPS a fasádou (bude třeba vypěnit)


Francouzská okna - levé je OK, pravé v horní části ztráty.


Západní okno, trojsklo - v horní části opět větší ztráty.


Okna na západní stěně - okna podobně jako předchozí.


Detailní pohled na sokl. V levé části zatepleno EPS, v pravé části bez zateplení. Jasné úniky, i když na hranici akceptovatelnosti.


Dveře - jednoznačně nejslabší článek domu, předpokládali jsme tak. Pozorujte tepelné mosty kolem prosklení či kliky. Vlevo dole kufřík od kamery.


Opět horní část oken problémová, dole již zmíněný nezateplený sokl.


Závěrem - jediný problém na domě jsou okna. Původně jsme si mysleli, že se bude jednat o jejich seřízení v horní části, nicméně spíš úniky budou v místě rámu otevírané části, kdy sklo se vsadí do rámu a různě se vypodloží klínky. V horní části patrně na některých oknech bude větší mezera, než je zdrávo. Stavbyvedoucí přislíbil reklamaci u výrobce oken.
Naopak fasáda, napojení stropu, usazení oken či dveří je provedeno precizně a není tomu co vytknout.
Uvažujete-li o izolaci soklu (u nás 2 řady ztraceného bednění), udělejte tak či alespoň sokl zahrňte kačírkem ať základy nepromrzají.

A ještě pár aktualit - kolaudace v lednu proběhla v pořádku, okna a instalatér (poslední 2 body bránící předávce domu) stále nedorazili, více fotek z interiéru umístíme během 14 dní.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pěkné, akorát mě překvapuje jak 3sklo u okna má větší propustnost jak 2 sklo u francouzských dveří?

Peter Zaorálek řekl(a)...

Ano i špatně instalované trojsklo může mít horší vlastnosti. Jen pro obrázek - teplota působící na fasádu byla v domě měření -12 stupňů. Povrchová teplota fasády byla naměřena -6,7 stupňů, teplota rámu okna -2,2 stupně, teplota dvouskla -2,5 stupňů, teplota trojskla na čtvrté fotce -2 stupně a v horní části je největší únik: +4,6 stupňů. Neteplejší místo na okně s dvousklem: +3,7 stupňů. Není tedy trojsklo jako trojsklo.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jaký máte prosím tarif, když počítáte kWh za 2,-Kč (podle Vás 1700kWh = 3400,-)? Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Nevšední co se ukáže při prohlídce oken termokamerou :-) je to až zarážející, jak nás výrobci v podstatě tahají za nos. Samozřejmě je zde faktor zapravení, kvalitní zednické práce apod. Neodmyslitelný faktor. Nám montovala tato firma www.ternofirek.czplastová okna před dvěma lety, každý rok zde přijede pro sichr technik, poladí (pokud je co), promaže, zkontroluje... tak to má být a ne jako u řady paneláků, kdy člověk vidí, že majitelé někdy ztěží nemohou ani dovřít dveře bez toho, aby jim hrozilo poškození rámu oken nebo dveří jen kvůli lajdáctví při zapravení oken nebo při výrobě..