čtvrtek 31. prosince 2009

Konec roku - energetické bilancování

Trochu mě mrzí když čtu blogy o výstavbě jednotlivých majitelů staveb, že se nezmíní o spotřebách energie. Volba topného systému, zdroje vytápění či tloušťky izolací může dávat zajímavé výsledky v podobě spotřeby energie. Zvlášť by mne zajímaly investice do zemních registrů, solárů a jejich návratnost.
Jak to vypadá u nás - pro začátek jen zrekapitluji - 100m2 podlahové plochy, stěny 22cm a strop 26 cm izolace, okna kombinace dvoj/trojskla. Topíme na 23,5 stupně elektrokotlem pro 3 osoby, noční útlum od 22-6h ranní. Ohřev TUV bojler 160l, sazba od ČEZu D45d.

Od začátku letošního roku jsem sledoval jednotlivé spotřeby a díky létu, kdy se netopilo jsem zjistil, že domácnost si vezme 280 kWh/měsíc, tj. při á 2,1 kWh=zhruba 600 Kč/měsíc. Kilowatka je levná, paušální poplatek u sazby D45d dělá 380 Kč měsíčně. Na elektroměru jsme mimochodem natočili k dnešku 9300 kWh v nízkotarifu a 300 kWh ve vysokém tarifu. Jednoduchým odečtem nám vyjde, že zbývající část /topení/ dělá nějakých 5940 kWh, tj. 12500 Kč.

Celkově tedy ročně - topení 12500 Kč, ohřev TUV a provoz domácnosti 7200 Kč, paušální poplatky ČEZu 4560. Je to moc nebo málo? Máte-li "svoje čísla" také spočítaná, pochlubte se do diskuse.

6 komentářů:

hroch řekl(a)...

Zdravím,
nemám data za celý rok, pouze za poslední 2 měsíce (11-12/2009). Průměr za měsíc 61 kWh vysokého tarifu a 1633 kWh nízkého tarifu. Rozměry domu a struktura stěn jsou na blogu. Vytápění je ovlivněno topením v krbových kamnech a nižší teplotou v domě. Jakmile budu mít data za delší období, rád je nasdílím

hroch řekl(a)...

ještě to musím opravit, je to spotřeba od 20.10, tj. po odečtu těch 10 dnů v říjnu to vychází na 1,4 MWh měsíčně.

Beruše řekl(a)...

Dobrý den, dnes jsem našla Vaše stránky, také jsem postavila s Ovelosem (tedy ještě s původním KTSO, které později krachlo a Ovelos se založil posléze ;o))Postaveno mám od roku 2005 a musím říct, že energeticky jsem velmi spokojená.Jen trochu bojuji s místem, přemýšlím o vestavěné skříni v ložnici - přes celou stěnu, tak jako jste to spáchal Vy...musím říct, že jste fakt šikulka.Já jen přemýšlím, pokud to bude chtít truhlář nějak uchytit do stěny, zda bedýnky vydrží. Jak jste to ukotvil Vy?Můžete prosím poradit?Díky.

Peter Zaorálek řekl(a)...

dobrý den - kotvení v dřevostavbě je v pohodě. U vestavěné skříně, pokud ji máte od stěny ke stěně a je po strop, tak se vlastně nemá kam hýbat. Přesto boky a horní desku, na které drží pojezdová kolejnice, jsem kotvil klasickou sádrokartonovou hmoždinkou - ta úplně stačí. Boční stěna vlastně byla obvodová, čili tam šel delší šroub přímo do dřeva, čili ještě pevnější spoj.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Také mám RD od Ovelosu.Co se týká topení, topíme kombi turbokotlíkem na plyn a příležitostně v krbovkách. Od nich je příjemnější teplo, ale trochu problém, že ne zcela ideálně vyhřeje nejposlednější místnost, která je od kamen přes chodbu přes troje dveře (otevřené)a ještě do zatáčky. V obýváku, kde kamna jsou (v době -15°C venku), bylo 26-28°C a větrali jsme a ve zmiňované poslední místnosti bylo 21,5-22°C.Další výhodou je, že teplo z krbovek lépe vysušuje prostory a tolik se nemlží okna. Jinak na plyn topíme na cca 22,5°C. Po ročních propočtech energie za topení jsme došli k výsledku bez pár korun 10500,- Kč/rok (elekt.,plyn,dřevo). Myslím, že je to velmi dobré.

Tomas řekl(a)...

Děkuji, že to taky někdo konečně rozebírá a píše jak topí.
Za sebe: dřevostavba HAAS, 135m2, elektrické podlahové (kabely), izolace: 18 zdi, 26 strop přízemí a šikminy, 40 strop patro, trojskla, bydlím 2 měsíce a za ty jsem projel 2100kWh a 120kWh což mi dělá 6600Kč i s platbou za jistič sazba přímotop.